Jump to content
AdriaCraft - Blizzard Community Fansite Forum
Sign in to follow this  
Silencer

SteelSeries Apex [Raw] Review

Recommended Posts

SteelSeries Apex [Raw] je nova SteelSeries tastatura predvidjena za igrače sa pristojnim budžetom. Ne kao ostale skupe tastature, ona je bazirana na gumiranoj membrani umesto mehaničkih tastera, ali sadrži sve što se danas očekuje od jedne gaming tastature. Svetleći tasteri, macro i multimedia tasteri niskog profila koji su dizajnirani za brze reflekse.

Apex_Raw_01.JPG Apex_Raw_02.JPG Apex_Raw_03.JPG

Apex_Raw_08.JPG Apex_Raw_09.JPG
Odmah iz kutije vidimo da nije premium tastatura. Kompletno je napravljena od plastike. Kada pogledamo Mat crnu plastiku, dobijamo osećaj da je jeftin materijal, što je i logično za nisko budžetne tastature koje su predvidjene da budu jeftinija od svog luksuznijeg brata. U svakom slučaju jednostavan dizajn, što smo i navikli od SteelSeriesa.
Tastatura, je dosta velika, koja uključuje i deo za odmaranje ruku, kojima će nekim korisnicima možda smetati, jer ne možete da je uklonite. Za one koji koriste deo za odmaranje ruku, možda neće da budu srećni je jer niskog profila, po našem mišljenju trebalo je biti malo viši. Za one koji ne vole da koriste taj dodatak na žalost zauzimaće vam dodatni prostor na stolu jer kao što smo rekli ne možete da ga skinete.
 
Apex_Raw_10.JPG Apex_Raw_11.JPG Apex_Raw_12.JPG

Apex_Raw_13.JPG Apex_Raw_14.JPG

U kutiji smo zatekli i gumene nožice za tastaturu koje možete zameniti sa standardnim, kako bi povećali visinu tasature. Pohvalićemo nožice koje su velike i odlično drže mesto tastature na stolu iako je ona laka, nismo imali problema da slučajno kliza. Menjanje nožica na tastaturi je vrlo jednostavno, lako se izvuku i ubace nove.
 
Kada smo bolje pogledali tastaturu, primetili smo nedostatak USB huba, ili nastavak za Audio Out i Mic. Za Audio Out i Mic, možemo da oprostimo, ali danas nešto što je IN, je da na tastaturi imate USB hub kako bi lakše povezali mobilni, USB Flash ili neki drugi uredjaj. Ovo je samo jedan deo koji fali u odnosu na njegovu luksuzniju verziju Apexa. Kad smo već kod USB teme, kabl od tastature, je standardno gumen i dugačak 2 metra, što je skroz solidno, obzirom da jako zna da nervira kad je kabl od tastature kratak. Štaviše, kada razmislimo malo o kablu i USB Hub-u, pre bi više voleli da potrošimo pare na SteelSeries extra mogućnosti koju ova tastatura i pruža.
 
Apex_Raw_18.JPG Apex_Raw_19.JPG Apex_Raw_20.JPG

Kako smo uključili Apex Raw tastaturu, odmah je zasvetlela bele boje. Backlight na tastaturi je solidan i dosta dobro se vidi u mraku, što su doprineli veliki, simboi laki za čitanje. Na žalost pošto se radi o osiromašenoj verziji Apexa, backlight ima svoje mane. Za samo jedan nivo može da se smanji ili pojača jačina svetlosti. Tu je SteelSeries logo koji isto lepo svetli na tastaturi u gornjem desnom uglu, mada mana je što ne možete isti da isključite jer može da zasmeta dok gledate neki film, ili igrate neku mračnu igricu. Takodje nema mogućnosti da se menjaju boje osvetljenja, jedina boja je bela dok luksuznija verzija ima mogućnost da podesite 16 miliona različitih boja.
 
SteelSeries Apex [Raw] Specifikacije
  • Konekcija: USB Kabl
  • Kabl: 2m Gumeni kabl
  • Materijal: Plastika
  • Tasteri: Gumena membrana
  • Osvetljenje: Da, ali samo bela boja, sa softverskim podešavanjem nivoa
  • Gaming/macro Tasteri: 6 macro tastera na levoj strani, dvanaest tastera iznad F tastera i UpLeft i UpRight kursor tasteri.
  • USB Hub: Ne
  • Audio Out i Mic: Ne
  • Dodatne mogućnosti: Niski profil tastera, Media tasteri i dodatni F tasteri, fiksni deo za odmaranje ruku
SteelSeries Apex [Raw] Raspored i Preformanse
SteelSeries Apex Raw raspored je intrigantan, prvo što nam je zapalo za oko je veliki spacebar, i Esc taster. Esc taster je duplo veći u odnosu na bilo koju tastaturu koju smo videli do sad. Ako malo razmislimo i nije tolko loša ideja da budu veliki spacebar i esc taster, u oba slučaja space najviše koristimo kada skačemo u igrama, dok je ovaj Esc napravljen da ga lakše pritisnete u toku neke velike borbe. U toku korišćenja oba tastera su pokazala svoju primenu odlično. Možete i sami priznati kolko Vam se puta desilo da u toku igra palac vam slučajno sklizne sa space tastera. U ovom slučaju to se nije desilo.

Apex_Raw_05.JPG

Apex_Raw_04.JPG Apex_Raw_07.JPG Apex_Raw_06.JPG
Sledeće imamo Up Left i Up Right kursor tastere. Po defaultu, radi ono što se i očekuje, UpLeft taster radi isto što i pritsak na Up i Left taster. Isto važi i za UpRight zamenjuje pritiskanje Up i Right tastera u isto vreme. U softveru možete da promenite funkcije ova dva tastera. U svakom slučaju nismo se nešto specijalno snašli sa njima, čak smo ih par puta kliknuli slučajno. Ipak danas za skoro sve igre koristimo WASD, i ne vidimo neku poentu ova dva tastera. Što se tiče multimedijalnih tastera, Apex Raw ih naravno ima, ali su oni postavljeni kao sekundarne funkcije F tastera. Oni se aktiviraju preko SteelSeries logoa koji menja Windows taster, i oni rade savršeno.
 
Sledi najkorisniji deo tastature, a to su makro tasteri. Postoje dva setova makro tastera, šest ih imamo sa leve strane tastature dok se ostali nalaze iznad F tastera. Tasteri na levoj strani su standardnog tipa, dok su gornji iznad F tastera jako mali. Bez problema dostićićete levom rukom MX tastere na levoj strani, i smatramo da je šest sasvim dovoljno, obzirom da druge ne bi mogli da dostignete. Što se tiče gornjih macro tastera, postavili smo pitanje zašto su oni manji, naravno odmah smo i shvatili razlog. Po osećaju dodira tastera lako shvatite da pritiskate macro tastere, a ne F taster. Lako se dostiže M1 do M4 taster levom rukom, dok za druge je malo komplikovano. Kao i veliki spacebar taster, ovo smo našli kao dobru stvar, sa drugim osećajem dodira tastera, uvek ćete lakše pronaći taster koji želite da pritisnete.
 
Stiglli smo i do dva tastera L1 i L2 u gornjem levom uglu Apex Raw tastature. Oni su tu da promenite profil macro tastera. L1 Profil je default macro profil, dok je L2 sekundarni set funkcija koje podešavate u SteelSeries Engine softveru.
 
Apex_Raw_21.JPG Apex_Raw_21.JPG Apex_Raw_22.JPG

SteelSeries Engine omogućiće vam da definišete svaku funkciju tastera na tastaturi. Svaki taster može da radi kao Macro, da startuje aplikaciju, ili text macro, ili jednostavno možete da ga isključite. Softver je odličan i ima sve u sebi da lako podesite profil tastature i macro za tastere. On takodje kontroliše i jačinu svetlosti na tastaturi, polling rate (125, 250, 500, 1000Hz).

Zaključak
Kada pogledamo dizajn tastature SteelSeries je napravio unikatnu tastaturu, pored toga što je klasično crne boje, ima svoj specijalan dizajn. Za Kucanje na tastaturi Apex Raw je brzo reagovala i low profil tastera je uticalo na to da kucanje bude brže.
 
Iz ranijih iskustva znamo da gejmeri sada traže mehaničke tastature kao što je SteelSeries 7G, ali na ovoj tastaturi nema ništa što je vraća nazad... čak to nije ni njen razlog postojanja. Ova tastatura je napravljena za one koje ne mogu da priušte sebi luksuz, ili im jednostavno nije potrebna mehanička tastatura. Sa ovim u vidu, Apex Raw je solidna gaming tastatura koja je dostupna za $69.99.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×