Jump to content
AdriaCraft - Blizzard Community Fansite Forum
Silencer

Forum :: Pravilnik za korisnike

Recommended Posts

Pravilo 1 – “Opšti deo”

Kao sistem javnih diskusija/poruka, uzmite u obzir da korisnici ne moraju da čitaju sve poruke, nego mogu da odaberu koje ih teme zanimaju. U okviru Foruma nije dozvoljeno objavljivanje poruka i tema koje se ne odnose na deo Foruma u kome postujete, kao ni ponavljanje tema i poruka. Svako odstupanje od ovog pravila, za posledicu će imati brisanje poruka i tema bez obrazloženja.

Pravilo 2 - "Način i kultura komunikacije"

Svako ima pravo na svoje mišljenje i sve dok poruke nisu uvredljive, svako će imati mogućnost da iznese svoj stav. Bilo kakva poruka uvredljive prirode biće obrisana u najkraćem mogućem roku. Obratite i pažnju da tekst poruke može biti suvoparan i da ista rečenica koju ste napisali s jednom namerom može da izgleda potpuno drugačije. Imajte na umu da sagovornici možda nisu iz Vašeg okruženja, tj. da se lična kultura, običaji i smisao za humor razlikuju od Vašeg. Pokušajte da budete obazrivi i nastojte da se što preciznije izražavate. Uzmite u obzir koliko je veliki auditorijum kome se obraćate. Vaša je odgovornost za ono što napišete i pošaljete na Forum-u, jer potencijalno nekim svojim nepromišljenim postupkom možete ugroziti mnogo više ljudi no što zapravo mislite. Poštujte tuđa mišljenja i stavove, jer svako od nas ima pravo na to. Pokušajte putem poruka da upoznate učesnike/sagovornike, tj. da kreirate njihov profil, kako biste znali kako da se prema njima i postavite. Ne! Mora biti sve tačno što pojedini korisnici/učesnici napišu i nemojte žuriti i slepo verovati u sve što objave. Upravo iz tog razloga kreirajte i sami njihov profil, te ocenite na čije se poruke, odnosno postove možete oslanjati, a na čije ne.

U okviru Foruma strogo je zabranjeno psovanje, vređanje i omalovažavanje ostalih učesnika. Nemojte zaboraviti da učesnici koji ne mogu argumentovano da se odbrane od činjenica teže ka tome da se na Forumu predstavljaju sa još jednim ili više korisničkih naloga, te time omalovažavaju i obmanjuju ostale učesnike Foruma. Svaki korisnički nalog koji je sumnjiv i koji teži ka tome da ga koristi jedna osoba će biti odmah obrisan. Ukoliko je ovakav nalog greškom obrisan, korisnik se može obratiti administratoru Foruma i uz kopiju lične karte zatražiti ponovno otvaranje istog naloga.

Pravilo 3 - "Pisanje poruka, kreiranje tema"

Izbegavajte pisanje poruka koje će Vam koristiti samo za povećavanje broja poruka, poruke kojima je ceo tekst samo jedan smajli (ili samo smajlije) i sl. Takođe obratite pažnju i na upotrebu velikih slova, kao i boja. Velika slova se koriste samo za naslove ili kada želite da Vaša poruka deluje kao da vičete. U retkim slučajevima to može biti svrsishodno (kakvo isticanje), ali samo u umerenim količinama. Odabir boja prilikom pisanja poruka takođe treba biti odmeren, odnosno pokušajte da pratite celu diskusiju u istom tonu, ali ukoliko nešto pak želite specijalno da izdvojite - onda slobodno umereno koristite određene boje, koje će zapravo istaći i staviti akcenat na ono na što zapravo želite. Ipak, izbegavajte pisanje celih poruka određenom bojom. Obratite pažnju šta pišete, jer nikada ne znate ko čita Vašu poruku. Ton treba da bude tako prilagođen da nikome neće smetati kada je pročita. Svaki korisnik zastupa svoje mišljenje, osim u slučaju ukoliko se ne izjasni drugačije. ! Uključite se u diskusije samo kada stvarno imate nešto da napišete, jer ćete time upravo i doprineti samoj temi. Vaše poruke karakterišu Vas same, te uzmite i u obzir da Vas ostali učesnici mogu smatrati neozbiljnim, nedovoljno informisanim i nezainteresovanim. Izbegavajte naslove poput "Imam pitanje ...", ili "Kako da ..." i sl. Naslov teme treba da privuče pažnju i da (što je još bitnije) da smernicu o čemu se zapravo radi. Pitanje koje se zove "Pitanje" i obaveštenje koje nosi naziv "Obaveštavam ...", složićete se - ne znači ništa! Proverite da li tema o kojoj Vi želite da pišete već postoji. Ukoliko postoji, onda nemate potrebe da otvarate novu, jer će ista biti obrisana bez obrazloženja. Izbegavajte da otvarate teme koje će predstavljati samo kopiranje vesti sa drugih izvora (primer: Copy + Paste sa drugih web lokacija). Nemojte zaboraviti da je za objavljivanje ovakvih informacija prethodno neophodno odobrenje od izvora. Kako bismo bili u prilici da izbegnemo neprijatnosti koje bi mogle lično da se odnose na Vas, molimo Vas da izbegavate objavljivanje ovakvog vida informacija, jer će iste biti uklonjenje.

1. Reklamiranje je zabranjeno

Forum nije mesto za besplatno reklamiranje Vaseg posla, sajta, firme, ili bilo cega sto moderatori ocene kao ociglednu zloupotrebu foruma za besplatno oglasavanje. Za placene oglase obratite nam se putem emaila

2. Reklamiranje World of Warcraft piratskih servera i sve u vezi istih je STROGO zabranjeno!

3. Exploiti, varanja u igrici takodje je zabranjeno podeliti ovde sa korisnicima foruma.

4. Bez politickih i verskih tema!

Strogo je zabranjeno pokretati politicke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i politickoj osnovi bice momentalno obrisana! Ovo je forum i molimo Vas da to postujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu.

5. Stop kradji softvera

Na WoW Serbia forumima je zabranjeno objavljivanje serijskih brojeva ili "crack"-ova koji omogucavaju nelegalno koriscenje softvera bilo koje vrste. Takodje je zabranjeno postavljanje linkova za ilegalan download komercijalnog softvera. Ovakve teme ce biti obrisane, a korisnik opomenut.

Pravilo 4 - "Diskusije"

Pre nego što ostavite svoju poruku potrudite se da pogledate sadržaj odgovarajuće teme u upoznate se sa istom koja Vas zapravo i interesuje, prvenstveno da biste videli da li je neko već pitao isto što Vi nameravate da pitate, a možda već dobio kakav odgovor koji će upravo Vama i odgovarati. Ukoliko pak nekome želite da odgovorite, proverite da li je neko već taj odogovor i dobio, jer zaista nema potrebe ponavljati informaciju koja je već data. Ne tražite od svojih sagovornika da Vam objašnjavaju banalnosti ili teme za koje postoji obilje raspoložive dokumentacije i literature na Internet-u... Pre nego što postavite pitanje, možda čak prvo pokušajte da pronađete odgovor na website-ovima samih proizvođača mobilnih telefona ili pak na samom Forum-u (postoji i mogućnost pretrage po ključnim rečima). Brže ćete doći do rešenja, uštedećete drugima vreme i trud utrošen u čitanje i odgovaranje, a svakako ćete izbeći oštre odgovore tipa "Pogledaj uputstvo" i sl. Ukoliko ste već objavili poruku, sačekajte i da neko odgovori na istu. Slanje poruke ne znači da ćete odgovor dobiti odmah. Bez obzira što Internet omogućava brz prenos informacija, postoje i razni objektivni razlozi zbog kojih odgovor neće doći odmah.

Izbegavajte uključivanje u rasprave, jer one ne vode do rešenja problema, već ga zapravo i povešavaju. U takvim situacijama, jednostavno pokušajte da u njima ni ne učestvujete, bez obzira na to da li ste i sticajem okolnosti uvučeni u takvu raspravu. Svaki učesnik u temi u kojoj se vodi rasprava ili kakva svađa - podjednako je kriv, te nema potrebe gledati ko je zapravo prvi počeo. Moderatori Foruma mogu, ali nisu u obavezi da odgovaraju na postavljena pitanja.

Pravilo 5 - "Brisanje tema i poruka"

Administrator i uredinici mogu obrisati bilo koju temu i poruku za koju smatrajtu da je neprikladnog sadržaja ili da pak odstupa mimo svakog od navedenih pravila, bez obrazloženja. Shodno tome, pokušajte da se držite opštih normi i kulture komunikacije na Internet-u. Ukoliko želite da sugerišete da je pojedine poruke ili teme potrebno obrisati ili izmeniti, za to koristite PP kako biste kontaktirali administratora ili urednike. Objavljivanje takvih predloga u sklopu same teme doprine

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×